24 april 2016
Pennemes tekent Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’
Pennemes was één van de vier ouderenzorgorganisaties die gisteravond tekenden voor een Duurzame Zorg. In totaal ondertekenden ruimt 54 partijen de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’. De ondertekenaars gaan kennis en ervaringen delen én een duurzame bedrijfsvoering hoger op de agenda zetten. Dit kan bijvoorbeeld door in te zetten op schone energie, een duurzaam inkoopbeleid en beter omgaan met afval.
Ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid zette haar handtekening onder het akkoord: “Duurzaamheid vraagt om de inzet van iedereen. Dit begint met zinnig en zuinig omgaan met energie, water, voedsel en ook medicijnen. We willen de verspilling samen tegengaan. Dat is goed voor onze aarde en voor de kosten in de zorg. Geweldig om te zien dat er zoveel verschillende partijen meedoen.” De ambitie van de ondertekenaars van de Green Deal is dat eind 2018 80% van de ziekenhuizen en 50% van de andere zorgaanbieders een begin hebben gemaakt met systematische verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Daarnaast spreken zij af om de bereikte resultaten inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld door toe te werken naar en betrouwbaar integraal duurzaamheidkeurmerk.
“Dit is een logische nieuwe stap voor onze organisatie”, zegt Rutger de Graaf, adviseur Innovatie, van Pennemes. “We zijn ons in de afgelopen twee jaar systematisch gaan inzetten voor een gezondere leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit in de wijk. Als zorgorganisatie willen wij ons hard maken voor een gezondere toekomst. Daar hoort een duurzaam beleid in onze optiek bij.” Pennemes won in 2015 de Zaanse Duurzaamheidsaward door haar projecten voor beschermde vogels, de oprichting van een dependance van het Zaans Natuurmuseum, bijenkasten op het dak en het plaatsen van 500 zonnepanelen.
En de ontwikkelingen gaan door: “Maar liefst vijf wetenschappelijke studies naar de relatie tussen gezondheid en natuur worden in het woonzorgcentrum uitgevoerd.” aldus De Graaf. “Daarnaast starten we nu een project met natuurgidsen die met ouderen gaan wandelen.”
Wat is een Green Deal precies?
Met de Green Dealaanpak geeft het kabinet ruimte aan vernieuwende initiatieven uit de samenleving om de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Bij de uitvoering van duurzame initiatieven lopen bedrijven en groepen burgers soms tegen barrières aan. De Green Dealaanpak is er om die drempels weg te nemen. De rol van de overheid hierbij varieert per initiatief: van het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving en het toegankelijk maken van netwerken tot het ondersteunen van toegang tot de kapitaalmarkt. Meer informatie over Green Deals vindt u op: www.greendeals.nl.